🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестициите с рисков капитал намаляват

Само стартъпи с доказан бизнес, които не са изложени на непосредствен риск от отслабването на икономиката, все още могат да си осигурят капитал при благоприятни условия

Новото начало носи със себе си възможността от по-ниски разходи за бъдещи инвестиции, както и да се подкрепят стартъпи, които показват по-голяма финансова дисциплина
Новото начало носи със себе си възможността от по-ниски разходи за бъдещи инвестиции, както и да се подкрепят стартъпи, които показват по-голяма финансова дисциплина
Новото начало носи със себе си възможността от по-ниски разходи за бъдещи инвестиции, както и да се подкрепят стартъпи, които показват по-голяма финансова дисциплина    ©  Reuters
Новото начало носи със себе си възможността от по-ниски разходи за бъдещи инвестиции, както и да се подкрепят стартъпи, които показват по-голяма финансова дисциплина    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Само в САЩ през последната година в технологичните стартъпи са инвестирани 330 млрд. долара, което е двойно спрямо 150 млрд. долара от 2020 г.
  • Сега компаниите, които спешно се нуждаят от нови средства, започват да осъзнават, че инвестициите с рисков капитал намаляват
  • Миналия месец шведската компания за отложени плащания Klarna набра средства при оценка 5.7 млрд. долара - спад с 87% спрямо оценката ѝ 45.6 млрд. от 2021 г.

Стойността на сделките с рисков капитал в световен мащаб през миналата година се е удвоила спрямо предходната и е надминала 600 млрд. долара според данни на Venture Monitor. Само в САЩ през последната година в технологичните стартъпи са инвестирани 330 млрд. долара, което е двойно спрямо 150 млрд. долара от 2020 г. В момента компаниите, които спешно се нуждаят от нови средства, започват да осъзнават, че инвестициите с рисков капитал намаляват. Миналия месец шведската компания за отложени плащания Klarna набра средства при оценка 5.7 млрд. долара - спад с 87% спрямо оценката ѝ 45.6 млрд. от миналата година. Цената на акциите на Affirm, американска компания за отложено плащане, която беше листната на Nasdaq в началото на миналата година, също отчита спад с 87% спрямо своя пик от миналия ноември. Оценката на друга бързорастяща финтех компания - Block, се е сринала със 78%, след като нейната пазарна стойност е била намалена със 130 млрд. долара, пише Financial Times.

Според инвестиционния мениджър Coatue от 1.4 трлн. долара, които са били инвестирани миналата година, половината са били под формата на рисков капитал, а другата половина чрез IPO. Инвестициите през 2021 г. са с близо 1 трлн. долара повече от средната стойност на годишните инвестиции за последното десетилетие. Според доставчика на данни Pitchbook две трети от всички рискови инвестиции през миналата година са дошли от хедж фондове, фирми за частен капитал, държавни инвестиционни фондове и взаимни фондове.

Някои от големите инвеститори, които са взеха участие в разрастващия се балон на пазара за рисков капитал, са Vision Fund, собственост на японския конгломерат SoftBank, който вложи 100 млрд. долара, както и Tiger Global, който притежава повече дялове в стартъпи, оценени на 1 млрд. долара от всеки друг инвеститор. И двата фонда публикуваха огромни загуби - през май Vision регистрира годишна загуба 27 млрд. долара, а Tiger - 17 млрд.

Рискови инвестиции

В разгара на бума рисковите инвеститорите финансираха всичко - от стартъпа за електрически автомобили като Rivian, който миналата година набра 5 млрд. долара, до технологии, които залагат на значими научни пробиви, за да генерират възвръщаемост, като например ядрения синтез. Подобни инвестиции преди се считаха за прекалено рисковани или дългосрочни дори и за фондовете за рисков капитал, които обикновено се фокусират върху по-краткосрочни инвестиции.

Напливът на средства помогна за отварянето на нови рискови сектори на икономиката за частни стартъпи. Според BryceTech през изминалата година в частните космически компании са били вложени над 15 млрд. долара, докато в средата на миналото десетилетие годишните инвестиции в тази сфера са били около 3 млрд. долара. "Има много повече търговска дейност" в областите на космическите изследвания и проучвания, които някога са били считани за държавна сфера, казва космическият анализатор Лаура Форчик. Ако парите спрат, "не знам дали това ще бъде устойчиво", добавя тя.

Стане ли въпрос за секторите, които могат да се окажат най-големите разочарования, повечето инвеститори посочват едни и същи: компаниите за бързи доставки като Gopuff и Gorillas, които си поставиха за цел да извършват доставки за 20 минути; финтех компаниите, които са започнали скъпи кампании за изграждане на големи потребителски бизнеси; и базираните на блокчейн фирми, които бяха застигнати от криптосрива.

Промяна на очакванията

Благодарение на бума в набирането на капитал много от стартъпите разполагат с достатъчно средства, за да изкарат няколко години с липса на финансиране. Въпреки това несигурността относно това кога отново ще има свободен достъп до капитал и при какви условия засилва неизбежната предпазливост.

Компанията за бързи доставки Gopuff, която набра 3.4 млрд. долара, преди да намалеят инвестициите с рисков капитал, е сред многото добре капитализирани стартъпи, които през последните седмици са предприели мерки за съкращаване на персонал и затваряне на обекти, за да пестят средства.

През последните години инвеститорите свикнаха да виждат успешни софтуерни стартъпи, които утрояват приходите си през първите години, казва Джеръми Бъртън, изпълнителен директор на частната софтуерна компания Observe. С промяната на очакванията, добавя той, "не съм сигурен, че това все още важи". За инвеститорите в рисков капитал това може да звучи като голяма крачка назад след изминалите години на растеж. Въпреки това новото начало носи със себе си възможността от по-ниски разходи за бъдещи инвестиции, както и да се подкрепят стартъпи, които показват по-голяма финансова дисциплина.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    Не е редно да няма инвестиции, независимо дали са рискови или безрискови. Предприемачите какво ще правят? Нужни са им финанси за да трансформират света...

    Нередност?
Нов коментар